RADU BUDIŞTEANU
Avocat, scriitor, ziarist, ministru. S-a născut în 1902 la Bucureşti, într-o familie distinsă.
Studii secundare la liceul Sfântul Sava din Bucureşti, unde obţine premiul Ligii Culturale pentru cel mai bun elev, fiind totodată ales şi Preşedinte al Asociaţiei Societăţilor Literare şi Ştiinţifice a liceelor din capitală. Studii de Drept şi doctorat în Bucureşti. La 21 de ani est avocat în baroul Bucureşti. Urmează şi Facultate de Litere şi Filosofie, precum şi Teologia. Studii juridice la Academia de Drept Internaţional de la Haga (1926) şi Bursă “Carnegie” (1927), după care pleacă la Paris la Institutul de Înalte Studii Internaţionale al Facultăţii de Drept, luându-şi Diploma primul din promoţie.
Magistrat la Tribunalul Bucureşti. Vice-Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Avocaţilor în Congresul de la Paris din anul 1937 şi Şef de Cabinet în cadrul Ministerului de Interne. Deputat al partidului Totul pentru Ţară la alegerile din 1937.
În aprilie 1938, pe timpul dictaturii lui Carol al II-lea, este arestat şi internat în lagărul de la Miercurea Ciuc. Este eliberat după doi ani.
În vara lui 1940 este cooptat ca ministru legionar în guvernul Gigurtu, împreună cu Augustin Bidianu şi Vasile Noveanu. Deţinut începând cu 1944 la Uranus, Gherla, Aiud şi Sighet, unde rămâne timp de 20 de ani. La sfârşitul anilor ’70, a reuşeşte să se refugieze în exil, în Germania, continuând lupta împotriva comunismului.
A colaborat la numeroase reviste şi ziare legionare din exil, printre care: Carpaţii (Madrid), Cetatea Luminii (Brasilia), Curierul (Santa Clara, CA), Libertatea (New York), Drum (Pittsburg) ş.a.
Se stinge din viaţă în 1991.
OPERA:
Românizarea barourilor. Tip. Universul, Buc. 1937;
În Poezii din închisori, pag. 265-277, Ed. Cuvântul Romanesc, 1982, Canada;
Yalta (descriere a infamului act de trădare a ţărilor est-europene rezultat din întâlnirea care a avut loc la Ialta între cei Trei Mari conducători ai lumii, cum şi corespondenţa pe această temă care a avut loc între Radu Budişteanu şi Vice-Preşedintele Statelor Unite, George Bush, în cursul anului 1983). Colecţia Drum, 1985;
Au siécle des lumières étèintes (amintiri din închisorile regale şi comuniste). Editura Carpaţii, Traian Popescu, Madrid, 1984; în 1986, la aceeaşi editură Carpaţii, apare şi traducerea în limba română sub titlul: În secolul luminilor stinse (în traducerea Despinei Skelletti Budişteanu).