EUGEN CHIRNOAGA

EUGEN CHIRNOAGĂ

 

S-a născut în comuna Poduri, judeţul Bacău, în anul 1891. Urmează liceul la Bacău şi Iaşi, continuându-şi studiile superioare la Facultatea de Fizico-Chimice din Bucureşti. Studiază apoi în Anglia, la Londra (3 ani), de unde primeşte doctoratul în fizico-chimice (în această perioadă este ales Preşedinte al Asociaţiei Studenţilor Străini), după care pleacă la cursuri de specializare în Suedia, la Universitatea Upsala.

Fost şef de lucrări la catedra cercetătorului, prof. univ. Gheorghe G. Longinescu. În 1931, prin concurs, este numit titular al catedrei de chimie industrială în cadrul Şcolii Politehnice din Bucureşti, iar din 1932 este desemnat la catedra de chimie analitică în cadrul aceleiaşi Politehnici.

Parlamentar pe listele Partidului Totul Pentru Ţară la alegerile din decembrie 1937.

În anul 1940, este numit rector al Universităţii Bucureşti.

Mare om de ştiinţă, în studiile sale a fost preocupat în general de problemele catalizei.

Din 1937 a făcut parte din Comandamentul de Conducere al Asociaţiei “PRIETENII LEGIONARILOR”.

A publicat numeroase studii de specialitate în revistele de ştiinţă româneşti şi străine: în Buletinul Chimiei Pure şi Aplicate (1931); în Buletinul de Matematică şi Fizică al Şcolii Politehnice din Bucureşti (1932-1936); în Natura, Zeitschr (Germania) şi multe altele.

Condamnat de regimul comunist, a intrat şi el în temniţă alături de ceilalţi patrioţi consideraţi “indezirabili” de noua conducere.

S-a stins din viaţă la 14 iunie 1965.