CONSTANTIN – AUREL DRAGODAN
S-a născut la 5 Octombrie 1919 în Alexandria, judeţul Teleorman. Studiile liceale le-a făcut în Alexandria şi Turnu Măgurele, iar în momentul arestării era student al Facultăţii de Drept din Bucureşti.
A fost deţinut politic, condamnat în 1942 la 25 de ani muncă silnică pentru activitate interzisă în cadrul organizaţiei de tineret “Frăţia de Cruce”.
În timpul lungii sale detenţii de 22 de ani, Constantin-Aurel Dragodan a trecut prin numeroase închisori: Jilava, Văcăreşti, Aiud, Alba-Iulia, Piteşti, Târgu Ocna (unde a contribuit, prin atitudinea lui demnă şi prin proteste vehemente, la eşuarea “reeducării” iniţiate de P.C.R. chiar în acest penitenciar-sanatoriu), Caransebeş etc.
Din cauza atitudinii lui anticomuniste şi a poeziilor pe care le-a “gândit” (deoarece deţinuţii nu aveau voie să scrie şi să citească) şi care au circulat prin închisori, “bătute la perete” prin alfabetul Morse, a fost condamnat în 1959, în timp ce-şi executa prima pedeapsă, la alţi 25 de ani muncă silnică (până atunci fusese ţinut ilegal, ca toţi ceilalţi deţinuţi legionari, deoarece la 23 August 1944 toate pedepsele politice fuseseră amnistiate).
După eliberare (1964) şi-a luat licenţa în filologie şi a funcţionat, ca profesor de limbile franceză şi engleză, în oraşul Videle, judeţul Teleorman.
(Mihai Rădulescu – Notă biografică la volumul
Itinerare în lanţuri de Constantin-Aurel Dragodan.
Editura “Ramida”, Bucureşti, 1992, ediţia a II-a).