GHEORGHE COSTEA
Comandant Legionar. Încadrat în Frăţia de Cruce din Galaţi în toamna anului 1926 din care au făcut parte, printre alţii, martirul legionar Virgil Teodorescu (împuşcat în timpul prigoanei lui I. G. Duca) şi decemvirul Caratănase (asasinat în noaptea de 29-30 Noiembrie 1938 împreună cu alţi fruntaşi legionari), Gheorghe Costea a fost un participant activ la toate acţiunile iniţiate de Corneliu Codreanu, conducătorul Mişcării Legionare: marşul din Bucovina (împreună cu alte Frăţii de Cruce), lupta pentru câştigarea campaniei electorale din jud. Neamţ (1931), în jud. Tutova (1932), la construirea digului Vişani (1933) şi a Casei Verzi din Bucureşti, în acţiunile sale de propagandă din jud. Constanţa, în taberele de munca Eforie şi Carmen Sylva şi multe altele.
Arestat împreună cu alte mii de legionari la începutul anului 1934 e depus la închisoarea Jilava (Fortul Nr. 13) alături de mulţi alţi legionari, printre care: Dragoş Protopopescu, Ion Moţa, Neagoe Flondor, Nichifor Crainic, Gen. Gheorghe Cantacuzino-Grănicerul, Vasile Marin ş.a.
În 1938, odată cu instaurarea prigoanei declanşate de Carol al II-lea, este din nou arestat şi închis în lagărul de la Miercurea Ciuc, iar apoi în cel de la Vaslui. Eliberat în anul 1940, declanşarea revoluţiei legionare din 3-6 Septembrie 1940 îl găseşte la Braşov, unde luptă în primele rânduri.
Refugiat în Germania după puciul antonescian din ianuarie 1941, este internat alături de ceilalţi camarazi ai lui în lagărul de la Buchenwald şi apoi la Dachau. Eliberat din lagărele germane după constituirea Guvernului Naţional de la Viena, se înrolează în Armata Naţională luptând pe Oder împotriva bolşevicilor. După terminarea războiului ajunge în Franţa, iar mai apoi în Spania, unde se stabileşte definitiv. A fost timp de 20 de ani directorul revistei Ţara şi Exilul (Curierul Informativ al Mişcării Legionare) apărut la Madrid şi a contribuit la numeroase reviste şi ziare legionare din Exil: Carpaţii, Dacia, Cetatea Luminii, Căminul ş.a.
S-a stins din viaţă la Madrid, duminică, 4 August 1985.
OPERA:
Viaţă de muşchetar (cu o introducere de Horia Sima, Comandantul Mişcării Legionare). Colecţia Omul Nou, Salzburg, 1952;
O punere la punct. Răspunderile lui Tr. Boeru în cazul Iorga-Madgearu. Editura Mişcării Legionare, Madrid, 1963;
Cartea preotului Palaghiţă (o analiza şi un răspuns). Biblioteca Documentară Generaţia Noua, Madrid, 1972.