ION NICOLAU – DELTA

ION NICOLAU – DELTA

 

 

A intrat în rândurile Mişcării Legionare în anul 1935. Pentru convingerile sale este întemniţat de regimul carlist între anii 1939-40. Eliberat în anul 1940, ia parte la revoluţia legionară din 3-6 septembrie, când are loc detronarea regelui Carol al II-lea, iar după izbucnirea războiului din răsărit, ia parte la campania de luptă împotriva bolşevismului şi recucerirea Basarabiei şi Bucovinei.

După invazia bolşevică din România şi instalarea regimului comunist, alături de alte zeci de mii de legionari, Ion Nicolau este arestat şi deţinut în mai multe închisori, mai ales la vestita temniţă din Aiud. Eliberat în 1964, Ion Nicolau se dedică picturii, iar în anul 1980 reuşeşte să părăsească România şi să-şi reunească familia în Toronto, Canada.

De profesie inginer mecanic (absolvent al Şcolii Politehnice din cadrul Universităţii Timişoara), Ion Nicolau s-a dedicat picturii dintr-o necesitate interioară, evadând din spectrul terorii pe care a simţit-o permanent în timpul regimului comunist şi a reuşit să prezinte mai multe expoziţii care s-au bucurat de succes.

S-a stins din viaţă în anul 1987…

A scris: Nightmare în broad daylight (Coşmar în miezul zilei, ediţie bilingvă, sub patronajul Congresului Naţional Româno-American, 1985) şi Harta României, Toronto, 1983, pe care o descrie în prefaţă:

“Lucrarea de faţă… este un rezumat concentrat… a imaginii ţării şi a unor episoade despre oameni şi întâmplări din tulburătorul şi zbuciumatul ei trecut…, în speranţa că cei ce o privesc şi o citesc, vor fi îndemnaţi să mediteze asupra rostului ce l-a hărăzit Dumnezeu neamului românesc şi nouă celor ce ne considerăm că îi aparţinem, în orice colţ de lume ne-am afla…”