Reguli de Organizare si Functionare a Miscarii Legionare
DESPRE ORGANIZARE
Cate feluri de cuiburi sunt. Incadrarea lor
Cuibul superior si Familia de cuiburi
Fiecare membru al cuibului, dupa ce a stat intr-un cuib mai multa vreme facandu-si educatia legionara poate sa se desprinda din acel cuib si sa-si formeze un alt cuib in care el va fi sef.
Daca dintr-un cuib se desprind cel putin 3 membrii si-si face fiecare cate un cuib, cuibul vechi va deveni cuib superior.
Un cuib superior se poate intinde si in zece sate daca poate face in fiecare dintre ele cate un cuib nou. Fiecare este liber sa se intinda dupa puterea e care o are, astfel ca dintr-un cuib facandu-se mai multe cuiburi, toate acestea formeaza un fel de familie. Adica cuibul care s-a format intai si cu toate celelalte, care s-au nascut din el, formeaza o familie. Fiecare cuib din familie isi are un sef, dar mai mare peste toti este seful primului cuib.
Cuiburi incadrate
Cuiburile dintr-un sat, comuna, oras, fabrica, facultate, etc., trebuie sa aiba legaturi intre ele. De ce? Pentru ca sa nu se ciocneasca intre ele in anumite chestiuni (unii sa aiba o parere, altii alta parere). Toti legionarii vor avea o singura parere, un singur gand si un singur suflet. De aceea trebuie sa aiba toti un singur sef.
Cine este seful dintr-un sat.
Daca intr-un sat este o singura familie de cuiburi, seful legionarilor din sat este seful primului cuib. Daca sunt doua familii de cuiburi, seful satului sau seful garnizoanei legionare va face cu schimbul cate o luna.
O luna va fi sef al garnizoanei legionare seful unei familii, o luna seful celeilalte familii de cuiburi.
Daca vor fi trei sau patru familii de cuiburi vor face fiecare cate o luna cu schimbul.
Sefii de garnizoana cand se schimba, fac un proces verbal de predarea si primirea comenzii, pe care il trimit sefului judetean ca sa stie cine are comanda luna aceea.
Mai tarziu, cand cuiburile se inmultesc, se fac si sefi de sectoare, care sa faca legatura si sa aiba grija de toate cuiburile din regiune. Seful de sector este numit de conducerea centrala a Legiunii in urma propunerii sefului judetean. El se va recruta dintre cei mai destoinici sefi de garnizoana.
In cazul victoriei legionare, primar intr-o comuna nu va fi seful de sector sau seful vreunei familii de cuiburi legionare, ci va fi cel mai destoinic om pe care il va avea Legiunea in acea comuna. El va fi insa sub controlul sefului legionar din acea comuna. El va fi insa sub controlul sefului legionar din acea comuna.
Chemarea sefilor de cuiburi. Scoala de Cadre
Seful garnizoanei legionare sau seful unui cuib superior cheama la consfatuire din cand pe sefii cuiburilor in subordine, ca sa se informeze cum mai merge activitatea, sa le comunice ordinele sosite sau sa ia vreo hotarare. Cu aceasta ocazie se face cu sefii de cuiburi scoala de cadre, adica scoala care sa invete pe seful de cuib: organizarea, duhul legionar, ce voieste si ce va face Legiunea, datoriile unui sef legionar, toate invatate dupa brosura de fata.
Seful politic judetean isi cheama cel putin o data la doua saptamani subalternii (sefii de unitati, F. d. C., cetatui, Sectoare, Statul Major, etc.)
Orice sef cand isi cheama oamenii in subordine pentru a le da directive, sau a le face scoala legionara, nu-i cheama in vizita si nu le serveste cate un pahar de vin ca in lumea democratiei.
Asemanator unui comandant de regiment care isi cheama ofiterii subalterni inainte de lupta pentru ca sa le dea ordine, asa se prezinta seful legionar.
Va sta in picioare in pozitie de drepti. Va fi incins; simbolul puterii. Ceilalti, in semicerc in pozitie corecta, atenti, seriosi, constienti ca in clipa aceea fac o slujba neamului lor, ca aceea pe care o face preotul la altar.
Vor fi si ei incinsi. Se va face apelul, se va da raportul. Se va canta. Urmeaza aceeasi formalitate la deschidere si la inchidere ca si la sedinta cuibului.
Formatiuni pentru corpul legionar. Cand soseste un sef, corpul legionarilor va fi aranjat in careu sau in linii de plutoane prin flanc.
Un rol important al sefilor de Garnizoana legionara
Sefii de garnizoana legionara dintr-o comuna mai au o importanta mare in materie de organizare sateasca si anume: dupa ce cuiburile de legionari s-au inmultit, sefii de garnizoana se aduna impreuna si in cea mai buna intelegere despart deoparte cuiburile tinerilor de la 18 pana la 27 sau chiar 30 de ani.
Aceste cuiburi tineresti, toate la un loc, se vor numi ?Grupul legionarilor din comuna X?.
in fruntea acestor cuiburi, sefii de garnizoana legionara vor pune pe cel mai bun dintre sefii de cuiburi (avand in vedere cine a facut cele mai multe cuiburi si cine are mai multe calitati de sef) si vor cere apoi confirmarea din partea Sefului Legiunii.
in caz ca sunt doi buni, vor face si acesti sefi de Grupuri legionare, cu schimbul cate o luna. Ei asculta de ordinele sefului de Garnizoana Legionara. Un alt rol al sefilor de garnizoana
Este acela de a veghea ca sa nu se intample nici o neintelegere intre legionari. Nici o ambitie decat aceea de a iesi invingator. El va cauta sa impace cu foarte multa intelepciune orice neintelegere. in fata Sefului Legiunii este mai mare, nu incapatanatul ci acele care stie sa se supuna intereselor sacre legionare, sa jertfeasca din convingerile lui, din mandria lui, in scopul victoriei.
Feluri de cuiburi care pot fi in Legiune
1) Cuiburi numite “Fratii de Cruce”
Aici intra numai tineri de la 14 la 20 de ani din diferite scoli. F.D.C. sunt numai al orase.
Rolul acestor cuiburi este de a face educatia tinerimii romane si anume:
a) Educatia Crestina: ei trebuie sa recunoasca, sa iubeasca pe Dumnezeu si sa se poarte dupa invataturile Crestine.
Este foarte multa literatura imorala care ucide sufletul copilului. El trebuie sa fie ferit de a sorbi aceasta otrava.
b) Educatia Nationala: tanarul roman trebuie sa-si iubeasca Patria, Pamantul si Regele. Fara patrie este ca un pui fara cuib.
El trebuie ferit de literatura comunista care se ridica in contra lui Dumnezeu, in contra Familiei, in contra proprietatii, in contra Armatei.
c) Educatia Sociala: in sufletul tineretului nostru trebuiesc cultivate si intretinute sentimentele crestine de dreptate si echitate sociala si setea de munca creatoare.
d) Educatia Fizica: copilul trebuie sa fie voinic si sanatos la trup, pentru ca el va fi ostasul de maine care va apara acest pamant. (Legiunea Sportiva).
e) Educatia Sanitara: el trebuie pazit de nenumaratele boli , in special de cele venerice care secatuiesc toata vlaga tineretului. Cu un cuvant, trebuie sa ne ingrijim de Romanul zilei de maine, care va purta pe umerii sai marea raspundere a existentei Patriei.
2) Cuiburile de fete (Doamne), denumite si Cetatui cand ele sunt formate din eleve de la scolile superioare.
Tot cu acelasi scop de educatie. Ele maine vor fi mame. Si copilul va fi dupa cum il creste mama lui. Ele ajuta Legiunea cu munca lor si cu propagarea ideilor legionare.
3) Corpul legionarilor : de la 21 la 28 de ani.
Toate cuiburile cu membri in aceasta categorie de varsta formeaza Corpul Legionarilor.
Se admite exceptional si sub aceasta varsta pentru membrii cuiburilor de la sate unde nu exista Fratii de Cruce. Ei sunt membrii cei mai activi ai Legiunii.
Pe langa educatie, ei alearga si imprastie credintele noastre. Ei imprastie cel mai mult suflet, caci au de unde. Ei fac politica si politica este o lupta din care invinge cel cu suflet mai bine calit, cel mai hotarat, cel mai rabdator, cel mai disciplinat, cel mai activ. .
El, legionarul, va fi acela care prin munca lui proprie va cladi Romania cea noua, nu pentru a castiga ceva, ci numai din dorinta de a o vedea tara puternica. Lui trebuie sa i se faca educatia jertfei, nu a castigului, caci numai jertfind cu totii vom putea vom putea avea o tara frumoasa si bogata Lui trebuie sa i se faca educatia disciplinei severe, pentru ca numai sfortarile unite, disciplinate, ale tuturor pot avea efectele dorite.
4) Studentii legionari de la o Universitatese organizeaza in modul urmator:
toate cuiburile studentesti dintr-un judet formeaza Grupul Legionar Studentesc, purtand denumirea judetului respectiv si stand sub conducerea celui mai vrednic legionar
Toate grupurile studentesti judetene de pe langa o universitate, formeaza Centrul Studentesc Legionar, sub comanda unui sef legionar, ajutat de catre toti sefii grupurilor legionare. Sefii de grupuri si de centre studentesti legionare sunt numiti in fiecare an de catre Marele Consiliu Universitar Legionar, care lucreaza sub presedintia Sefului Legiunii.
Acest consiliu este format din presedintele centrelor universitare legionare si din cate 5 sefi de grupuri legionare. Studentii de la fiecare universitate alesi automat in ordine alfabetica judeteana, in fiecare an. in cazuri de festivitate deosebita, la acest consiliu pot lua parte toti sefii de unitati legionare studentesti (cuiburi, grupuri si centre).
Un sef legionar de orice unitate nu poate ocupa in acelasi timp o functiune in vreuna din comitetele organizatiilor studentesti generale, ca: cercuri, societati de facultati, centre, etc. Pentru aceste functiuni va delega legionari de sub comanda sa, sau de va fi nevoie sa intre personal, va preda altuia comanda legionara.
5 ) Organizatia politica propriu zisa:
Sunt cuiburile oamenilor mai in varsta, care si ei vor face educatia in sens legionar, vor actiona politiceste, vor actiona politiceste, vor proteja si indruma pe cei mai tineri. Conducerea o are seful politic judetean, care in acelasi timp supravegheaza si indruma activitatea celorlalte unitati legionare.
Toate aceste judete au in fiecare judet si la centru Comandamentele lor aparte:
Astfel, in fiecare judet exista:
Seful Fratiei de Cruce (F.D.C.)
Sefa Cetatuilor de fete sau doamne
Seful Corpului Legionarilor
Seful Corpului Muncitorilor
Seful Organizatiei Politice.
Toti acestia fac parte de drept din statul major judetean, respectand si ascultand pe seful organizatiei politice judetene.
La centru exista:
Comandamentul F.D.C.
Comandamentul Cetatuilor de fete.
Comandamentul Corpurilor Legionare
Comandamentul Corpului Muncitoresc Legionar
Comandamentul Corpului Studentesc Legionar
Sefia organizatiei politice
Toti acestia sunt sub conducerea Sefului Legiunii.
GRADE SI FUNCTII LEGIONARE
Grade
Noul venit in Legiune, se cheama membru. Dupa trei ani, el poate fi avansat la gradul de legionar.
Urmeaza:
Instructor legionar
Comandant ajutor
Comandant legionar
Comandant Buna Vestire
Senator legionar, cu caracter onorific.
Functiuni
Sef de cuib
Sef de garnizoana
Sef de plasa
Sef de echipa, tabara, santier, Sef de corp legionar
Sef de judet
Sef de regiune
Nu este obligatoriu ca functiunea sa fie ocupata de un grad. Functiunea da onorul gradului.
In regula generala, toti acesti sefi se schimba cu anul. Sefii organizatiei politice pot sta cate doi ani sau mai mult cu aprobarea Sefului Legiunii.
Fiecare sef are grija din vreme sa-si formeze inlocuitorul.
Fostii sefi trec intr-o situatie superioara si au totdeauna grija de indrumarea si sfatuirea sefilor actuali si de supravegherea bunului mers al intregii organizatii. Ei asista la orice sedinta si-si dau intotdeauna parerile lor. Ei indeplinesc in special rolul de judecatori pentru orice neintelegeri sau conflicte ivite intre legionari, cautand cu intelepciunea si experienta lor sa impace lucrurile si sa pazeasca organizatia de cea mai mare greseala: neintelegerea, dezbinarea.